Huippukalusteen blogi ja uutiset
17.5.2022
Pidä huolta rottinkikalusteistasi
Rottinkikalusteet ovat kauniita valintoja pihakalusteiksi. Yhtä lailla rottinkikalusteita löytyy sisätiloihin suunniteltuina. Rottinki onkin viime aikoina ollut taas suosittu materiaali sisustuksessa. Rottinkihuonekalut valmistetaan käsityönä, ja ne ovat myös ekologisia. Rottinki on lajikkeena nopeasti uusiutuvaa ja tuottaa enemmän happea kuin muut puulajit. Rottingin sadonkorjuu tehdään käsin ilman ilmastoa saastuttavia koneita.
Rottinki on luonnonmateriaali, jota tulee hoitaa asianmukaisesti. Kerää alta vinkkimme rottinkihuonekalujen hoitoon ja puhdistamiseen, jotta kalusteesi pysyvät kunnossa vuodesta toiseen!
Kaunis ja luonnostaan epätäydellinen rottinki
Rottinki ei ole luonnostaan virheetön materiaali, vaan rottinkikalusteisiin kuuluvat ominaisuutena värivirheet, halkeamat sekä mahdolliset katkeamiskohdat. Maalatussa rottingissa näkyvät selvimmin halkeamat ja muut materiaalin luonnolliset virheet. Luonnonvärisessä rottingissa taas korostuvat värierot, joten punoksessa voi näkyä vaaleampia sekä tummempia tai jopa lähes mustia kohtia.
Rottinkisen kalusteen punoksessa oleva ”värivika” tai halkeama ei vaikuta tuotteen kestävyyteen tai sen käytettävyyteen. Rottinkituolin, rottinkisohvan tai rottinkisen riippukeinun käyttöikää voi lisätä istuinpintaa suojelevalla tyynyllä tai istuinpehmusteella.
Rottinki kestää lämpötilaeroja mutta ei kuivuutta ja kastumista
Hankkiessa rottinkiset pihakalusteet kannattaa huomioida pihan tai parvekkeen mahdollisuudet sääolosuhteilta suojaamiseen. Rottinki kestää hyvin lämpötilavaihteluita helteistä pakkaseen.
Rottinkikalusteita ei kuitenkaan saa jättää vesi- tai lumisateeseen. On myös huolehdittava, ettei kesällä paahtava aurinko pääse kuivattamaan kalusteita liikaa. Kuivahtamisen myötä varsinkin maalattujen pintojen maali voi halkeilla pois, ja luonnonvärinen rottinki saattaa harmaantua.
Rottinkikalusteiden puhdistus
Rottinkisten huonekalujen puhdistaminen on helppoa. Ne voi puhdistaa imuroimalla tai pyyhkimällä ne kostealla liinalla. Tarvittaessa voi pesuveden joukkoon lisätä hieman mietoa ja neutraalia pesuainetta. Tähän suosittelemme käytettävän mahdollisimman luonnonmukaisia puhdistusaineita.
Joskus kalusteen perusteellisempi puhdistus voi kuitenkin paikoittain olla tarpeen. Mikäli rottinkiin on syntynyt tummentumia esimerkiksi kastumisen seurauksena, voi pesuun käyttää homeenpoistoainetta. Tämän jälkeen kalusteen pintaa voi hioa kevyesti hiomapaperilla.
Rottinkihuonekalujen hoito ja huolto
Jotta rottinki pysyy kestävänä, tarvitsee materiaali kosteutta. Rottinkikalusteita onkin hyvä kostuttaa aika ajoin esimerkiksi suihkepullolla. Tarvittaessa voi käyttää myös ilmankostutinta tilassa, jossa kalusteet sijaitsevat.
Rottinkihuonekalun rapistuneen ja halkeilleen maalipinnan voi helposti maalata uudelleen esimerkiksi spraymaalilla. Tätä ennen kalusteen pinta tulee kuitenkin puhdistaa kunnolla.
Rottinkikalusteet eivät kestä esimerkiksi rajua pomppimista tai kiipeilyä, mikä kannattaa lapsiperheen kalustevalinnoissa ottaa huomioon. Lisäksi terävään kulmaan tai esineeseen osuessaan rottinkikalusteen punokseen voi tulla murtuma, tai punos voi mennä poikki. Katkenneen rottinkipunoksen voi halutessaan liimata yhteen pikaliimalla tai laadukkaalla puuliimalla.
Huippukalusteella on upea ja laaja valikoima rottinkisia huonekaluja niin sisä- kuin ulkotiloihin. Tutustu rottinkikalusteisiimme!